Portfolio

Afgelopen schooljaar hebben wij een complete scheikundemodule geconstrueerd. Voor deze module hebben wij uitlegvideo's, samenvattingen en quizvragen gemaakt voor de gehele examenstof van havo en vwo. Om een beeld te scheppen van hoe deze module eruit ziet, kunt u hieronder een aantal voorbeelden uit deze module vinden.

Naast een scheikundemodule, hebben wij afgelopen jaar ook een demo gemaakt voor hogescholen van het vak thermodynamica.

Thermodynamica (demo)

Rechts kunt u onze thermodynamica demo voor hogescholen bekijken. De animatiekwaliteit, evenals de opnamekwaliteit, is hoger dan in de scheikundemodule hieronder. Zoals al onze video's, is ook deze demo gemaakt op basis van de Cognitieve Belasting Theorie. Zo kunnen wij een lastig onderwerp als thermodynamica, zo effectief mogelijk overbrengen op de leerling.

chemische evenwichten video.mp4

Uitlegvideo's

Hiernaast ziet u onze uitlegvideo over chemische evenwichten. Het principe van een evenwicht wordt hier uitgelegd met behulp van een leuk metafoor, namelijk wachtrijen in een pretpark. Met dit soort geanimeerde metaforen wordt een video levendig. Dit soort voorbeelden blijven beter hangen bij leerlingen, en helpen ook de aandacht erbij te houden.

De scheikunde module was voor ons een leerproces. In deze video ziet u dat wij veel afwisselen tussen verteller en animaties. In onze natuurkunde module doen wij dit net even anders. Deze bevat namelijk meer animaties, die ook van hogere kwaliteit zijn.

Samenvattingen

Voor elke scheikundevideo uit de module hebben wij een samenvatting gemaakt op onze Slaagwiki. Deze beknopte samenvattingen dienen als naslagwerk voor de uitlegvideo's en zijn opgebouwd uit begrippen en voorbeeldopgaven (zie de afbeelding hiernaast). Klik op de onderstaande link om een kijkje te nemen bij onze samenvatting over het periodiek systeem en atoommodellen:

https://www.slaagwiki.nl/scheikunde/atoommodellen-en-het-periodieksysteem

Via de navigatiebalk op de Slaagwiki kunt u ook onze andere samenvattingen bekijken!

Quizvragen

In een programma genaamd 'formative' hebben wij quizvragen gemaakt die aansluiten bij onze scheikunde uitlegvideo's en samenvattingen. Deze quizvragen zijn een goede test voor leerlingen omdat ze de belangrijkste onderwerpen behandelen en vaak zijn gebaseerd op oude tentamenvragen. Hiernaast zie je een voorbeeld van één van onze quizvragen.