Banner natuurkunde cursus schuifwrijving
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Schuifwrijving

Wrijving: het is de reden waarom we objecten kunnen vasthouden, niet uitglijden op de vloer, maar ook de reden dat het verschuiven van zware objecten, zoals een verhuisdoos, meer inspanning vereist. In deze aflevering duiken we in de wereld van schuifwrijving. Heb je ooit (in de sportschool bijvoorbeeld) gemerkt dat het meer kracht kost om een zwaar object van zijn plaatst te krijgen, dan dat het kracht kost om hem in beweging te houden? Dit verschil kunnen we verklaren door statische- en dynamische wrijving. En heb je je ooit afgevraagd waarom het schuiven van een stoel makkelijker gaat op ijs dan op de straat? Dit alles heeft te maken met de weerstandscoëfficiënt!

Wat je zult leren in deze video:

  • Statische- en dynamische schuifwrijving: verken het verschil tussen de wrijving die optreedt wanneer een object in rust is en wanneer het al in beweging is. Statische wrijving houdt een object op zijn plaats en is over het algemeen groter dan dynamische wrijving. Die laatste kom je tegen als het object eenmaal beweegt.
  • De schuifweerstandscoëfficiënt: ontdek hoe de wrijvingskracht varieert bij het langs elkaar schuiven van verschillende materialen. Deze coëfficiënt bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk het is om twee oppervlakken over elkaar te bewegen.
  • De maximale schuifweerstandskracht: leer over de statische wrijvingskracht als reactiekracht, die te maken heeft met de hoeveelheid kracht die er op een object wordt uitgeoefend. Maar het heeft ook een maximum, waarbij het object (eindelijk) in beweging komt. We zullen je laten zien hoe je dit maximum kunt berekenen met een formule.

Cursus Inhoud