Elektromagnetische straling
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gratis (met registreren en inloggen)

In onze vorige video’s over licht hebben we de wereld van licht en optische eigenschappen onderzocht, waarbij verschijnselen als schaduw, reflectie, breking, en lenzen aan bod kwamen. Vandaag bouwen we voort op dit thema door te kijken naar het golf karakter van licht. Licht is een vorm van elektromagnetische straling. Vandaag gaan we kijken naar verschillende vormen van elektromagnetische straling. Veel aspecten hiervan ervaren we elke dag. Denk aan de warmte van de zon op je huid – een voorbeeld van infraroodstraling – of de signalen van je telefoon of Apple Airpods, die gebruik maken van bluetooth door middel van microgolven. Tegelijkertijd zijn er vormen van straling die grotendeels onopgemerkt blijven, zoals de ultraviolette stralen die een zonnebril filtert of de röntgenstralen in een medisch onderzoek.

Belangrijkste punten die je in deze video zult leren:

Het golfkarakter van elektromagnetische straling: vandaag leer je dat straling een transversale golf is met een golflengte, frequentie en voortplantingssnelheid.

Het elektromagnetische spectrum: je leert dat we straling kunnen indelen op basis van hun frequentie. We maken een grondige verkenning van de verschillende soorten straling. Je leert de eigenschappen van radiogolven, microgolven, infraroodlicht, zichtbaar licht, ultraviolet licht, röntgenstraling en gammastraling. Ook leer je waar we deze verschillende soorten straling terug vinden in het dagelijks leven.

Onze gratis natuurkunde cursus over elektromagnetische straling bestaat uit één video. Meld je snel gratis aan!