PTC, NTC, LDR
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Bijzondere weerstanden

In onze hedendaagse technologie zijn er talloze voorbeelden van apparaten die reageren op veranderingen in hun omgeving, zoals een tuinlantaarn die automatisch aangaat bij het invallen van de duisternis of een ovenlampje dat aangeeft wanneer de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Deze slimme reacties zijn mogelijk dankzij speciale soorten weerstanden die hun weerstandswaarde kunnen aanpassen op basis van bepaalde externe factoren, zoals temperatuur of lichtintensiteit. In tegenstelling tot de ohmse weerstanden, die we in onze vorige aflevering hebben besproken (en die een constante weerstandswaarde hebben), gaan we nu dieper in op deze adaptieve componenten.

In deze aflevering leer je over:

  • Belastingafhankelijke weerstanden: dit type weerstand verandert van waardeafhankelijk van de elektrische belasting. Een klassiek voorbeeld is de gloeilamp, waarbij de weerstand van de gloeidraad toeneemt naarmate de temperatuur stijgt door een hogere stroomsterkte. Dit fenomeen illustreert hoe de fysieke eigenschappen van een materiaal de elektrische eigenschappen kunnen beïnvloeden.
  • PTC en NTC: dit zijn specifieke types van temperatuurafhankelijke weerstanden. PTC-weerstanden verhogen hun weerstandswaarde als de temperatuur stijgt, terwijl NTC-weerstanden juist een lagere weerstandswaarde krijgen bij een temperatuurstijging. Deze componenten zijn essentieel in het ontwerp van temperatuursensoren, zoals die in de thermostaat van je centrale verwarming.
  • LDR: de LDR is een component waarvan de weerstandswaarde vermindert naarmate de hoeveelheid licht die erop valt toeneemt. Deze eigenschap maakt de LDR uitermate geschikt voor het activeren van apparaten in reactie op lichtveranderingen, zoals het inschakelen van je tuinlantaarn in de schemering of als onderdeel van beveiligingssystemen.