Banner natuurkunde cursus de spanningsdeler

De spanningsdeler

Welkom bij deze aflevering! Hij is misschien iets korter dan je van ons gewend bent. In deze aflevering richten we ons op een specifiek, maar zeer nuttig aspect van elektrische schakelingen: het berekenen van de spanning over een weerstand die onderdeel uitmaakt van een serieschakeling. Dit is een belangrijk concept. In een parallelschakeling is de spanning over elk weerstand gelijk aan de bronspanning Maar, bij een serieschakeling heb je een andere aanpak nodig om de spanning te bepalen.

In serieschakelingen wordt de totale bronspanning verdeeld over de weerstanden in de schakeling. Het deel van de spanning dat over een specifieke weerstand valt, hangt af van de waarde van die weerstand in verhouding tot de totale weerstand van de schakeling. Dit is waar het principe van de spanningsdeler van pas komt.

Dit principe is ook toepasbaar bij gemengde schakelingen. Dit zijn schakelingen die zowel serieschakelingen als parallelschakelingen bevatten. Je kunt de spanning over specifieke componenten in een gemengde schakeling berekenen door eerst alle parallel geschakelde weerstanden te vereenvoudigen met behulp van de vervangingsweerstand. Vervolgens kun je deze vervangingsweerstanden behandelen als onderdeel van een serieschakeling.

Veel kijkplezier!

Cursus Inhoud