Banner natuurkunde cursus de weerstand in een draad met de soortelijke weerstand
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99
Begin
This cursus is currently closed

De weerstand in een draad

In onze dagelijkse omgeving komen we verschillende soorten elektrische geleiders tegen, van de hoogspanningsdraden die boven weilanden hangen tot de oplader van je telefoon. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom deze draden van verschillende materialen zijn gemaakt en waarom sommige omhuld zijn met kunststof? In deze aflevering duiken we in de wetenschap achter deze keuzes. Een belangrijke toepassing die je vandaag zult leren is het bepalen van de weerstandswaarde van een draad, die afhankelijk is van het materiaal, de lengte, en het doorsnedeoppervlak van de draad.

Vandaag leer je over:

  • Isolatoren en geleiders: We verkennen de verschillen tussen materialen die elektriciteit geleiden (geleiders) en materialen die dat niet doen (isolatoren). We zullen begrijpen hoe deze eigenschappen te verklaren zijn aan de hand van de structuur van atomen binnen deze materialen.
  • Soortelijke weerstand: De soortelijke weerstand van een materiaal is een empirisch bepaalde waarde die aangeeft hoe goed of slecht een materiaal elektriciteit geleidt. Deze weerstand is afhankelijk van het type materiaal en verandert met de temperatuur.
  • De formule voor de weerstand van een draad: Met deze formule kun je de totale weerstand van een draad berekenen, gebaseerd op het materiaal (uitgedrukt door de soortelijke weerstand), de lengte van de draad, en het doorsnedeoppervlak. Dit stelt ons in staat te voorspellen hoe een draad zich zal gedragen in een elektrisch circuit en is essentieel voor het ontwerpen van efficiënte en veilige elektrische systemen.