Banner natuurkunde cursus elektrische energie en de versnelspanning
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Elektrische energie en de versnelspanning

Welkom terug bij onze serie over elektromagnetisme. In de vorige aflevering hebben we de basis van elektrische velden verkend, met speciale aandacht voor de krachten die daarin een rol spelen. Zoals we hebben geleerd in onze module over arbeid en energie, vinden er energieomzettingen plaats wanneer objecten bewegen onder invloed van een kracht. Een fascinerend voorbeeld hiervan is de lineaire deeltjesversneller, waar elektrische krachten worden gebruikt om deeltjes tot hoge snelheden te versnellen. Vandaag gaan we dieper in op hoe je de benodigde spanning bepaalt om elektronen in een lineaire deeltjesversneller te versnellen tot bijvoorbeeld 1% van de lichtsnelheid.

In deze aflevering behandelen we de volgende belangrijke punten:

  • Elektrisch potentiaalverschil: we leren hoe je de spanning tussen twee punten in een homogeen veld berekent. Dit vertelt ons hoeveel arbeid er wordt verricht tijdens de verplaatsing van een deeltje met een lading van 1 Coulomb.
  • Versnelspanning: we ontdekken hoe spanning, deeltjes kan afbuigen en versnellen. Deze kennis is fundamenteel voor het ontwerpen van experimenten en apparaten die gebruikmaken van gecontroleerde deeltjesstromen, zoals in een ouderwetse beeldbuis.
  • Technische toepassingen: we verkennen hoe de theorie achter het elektrisch potentiaal en de versnelspanning wordt toegepast in technische instrumenten, zoals massaspectrometers en deeltjesversnellers. Deze apparaten spelen een belangrijke rol in zowel wetenschappelijk onderzoek, in industriële toepassingen en komen wel eens langs bij de serie CSI.