Banner natuurkunde cursus elektrische velden en de wet van Coulomb
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Elektrische velden

Het concept van elektrische lading en de krachten die deze ladingen op elkaar uitoefenen, is een concept dat je vast al kent. Maar hoe berekenen we precies de grootte van deze krachten? Charles Augustin de Coulomb verdiepte zich in deze vraag en kwam met een formule die we tegenwoordig de wet van Coulomb noemen. Deze wet maakt het mogelijk om de elektrische krachten te berekenen tussen objecten op zowel grote schaal (zoals twee geladen platen) als op microscopisch kleine schaal (zoals de deeltjes in een deeltjesversneller).

In deze video leer je over:

  • Elektrostatische krachten: we gaan in op hoe je de wet van Coulomb kunt gebruiken om elektrostatische krachten tussen statisch geladen objecten te berekenen. Deze wet geeft ons de gereedschappen om te begrijpen hoe krachten werken tussen ladingen, ongeacht de afstand of de grootte van de objecten.
  • Elektrische velden: ontdek hoe geladen voorwerpen elektrische velden creëren, oftewel ruimtes waarin elektrisch geladen deeltjes een kracht ervaren. Afhankelijk van de verdeling van de lading kunnen deze velden homogeen of radiaal zijn. Dat heeft invloed op de richting en grootte van de kracht in verschillende punten binnen het veld.
  • Veldlijnen: leer hoe elektrische velden gevisualiseerd kunnen worden met veldlijnen. Deze lijnen helpen ons om intuïtief te begrijpen hoe geladen deeltjes zich zullen bewegen binnen het veld. Ook zullen we kijken naar de conventies die gebruikt worden om deze velden te tekenen.