Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Inductiespanning

We hebben het eerder gehad over de wet van Ampère. Die stelt dat er een magnetisch veld wordt gecreëerd rond een draad, als daar een elektrische stroom doorgaat. Maar wat als we dit proces omkeren? Kunnen we een magnetisch veld gebruiken om een elektrische stroom te genereren? Met deze vraag hield de Britse wetenschapper Michael Faraday zich bezig. Hij ontdekte dat een veranderend magnetisch veld binnen een gesloten lus, inductiespanning veroorzaakt. Deze ontdekking vormt de basis van hoe de meeste elektriciteit in onze huizen wordt opgewekt: generatoren in elektriciteitscentrales zetten mechanische arbeid om in elektrische energie. Maar hoe berekenen we de spanning die hierbij ontstaat en waarvan is deze afhankelijk?

In deze video duiken we dieper in de volgende onderwerpen:

  • Elektromagnetische inductie: ontdek hoe Faraday’s baanbrekende experimenten leidden tot het begrip van inductiespanning en hoe deze kan worden opgewekt.
  • Magnetische flux: leer hoe je de ‘hoeveelheid veld’ binnen een bepaalde opstelling kwantificeert met behulp van het concept magnetische flux.
  • Faraday’s wet van inductiespanning: begrijp hoe de inductiespanning berekend kan worden aan de hand van de verandering van de magnetische flux per tijdseenheid.
  • De transformator: verken hoe transformatoren, zoals die in je telefoon-lader, elektrische energie kunnen omzetten door de inductiespanning aan te passen.
  • De generator: ontdek meer over misschien wel de belangrijkste uitvinding van de 19e en 20e eeuw: de machine die beweging omzet in elektrische stroom, waardoor we overal toegang hebben tot elektriciteit.

Deze video biedt je een helder inzicht in de principes van elektromagnetische inductie en de veelomvattende technologieën die ons dagelijks van stroom voorzien.