Banner natuurkunde cursus lorentzkracht en FBI-regel
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Lorentzkracht

De Lorentzkracht: lijkt misschien een abstract fenomeen. Maar daar gaan we vandaag eens verandering in aanbrengen. Want hoewel de term misschien nieuw voor je is, speelt deze kracht een essentiële rol in ons dagelijks leven. De Lorentzkracht is de kracht die werkt op elektrische ladingen die zich verplaatsen binnen een magnetisch veld. Dit principe is de drijvende kracht achter elektromotoren en beschermt ons op aarde tegen gevaarlijke straling van de zon. Dus, zonder dat je ooit van deze kracht gehoord hebt, is het letterlijk van levensbelang voor ons bestaan op aarde.

In deze video gaan we dieper in op:

  • De Lorentzkracht: we kijken naar de situaties waarin de Lorentzkracht optreedt en specifiek naar de situatie wanneer een lading door een magnetisch veld beweegt.
  • De linkerhand/FBI regel: om de richting van de Lorentzkracht te bepalen, gebruiken we de linkerhandregel, ook wel bekend als de FBI-regel. Deze regel helpt je de richting van de kracht, het magnetisch veld en de beweging van positieve lading te visualiseren met je duim, wijsvinger en middelvinger.
  • De formules van de Lorentzkracht: we behandelen twee belangrijke formules. De eerste beschrijft de Lorentzkracht op een individueel geladen deeltje dat beweegt door een magnetisch veld, zoals een elektron dat door het aardmagnetisch veld reist. De tweede formule gaat over de kracht die werkt op een stroomdraad in een magnetisch veld, waar een stroom van elektronen doorheen beweegt.
  • Het ontbinden van het magneetveld: voor de Lorentzkracht telt alleen de loodrechte component van het magnetisch veld. In deze video leer je hoe je deze kunt vinden met behulp van sinus of cosinus berekeningen.

Door deze video word je meegenomen in de wereld van magnetische velden en elektrische ladingen en leer je hoe deze abstracte principes een directe impact hebben op onze technologie en veiligheid.