Banner natuurkunde cursus luchtweerstand
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Luchtweerstand

Heb je tijdens het fietsen wel eens de invloed van luchtweerstand gevoeld? Tuurlijk! In onze nieuwste video legt Koen je uit hoe luchtweerstand werkt en, nog belangrijker, hoe je deze kunt verminderen. Wielrenners in de Tour de France gaan tot het uiterste om hun luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Ze vormen gestroomlijnde pelotons en scheren hun benen om, onder andere, de weerstandscoëfficiënt te verlagen. Een leuk weetje: tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad, werden veel wereldrecords gebroken, deels door de lagere luchtdichtheid op grote hoogte.

In deze video verkennen we alles over luchtweerstand. Van de conceptuele basisprincipes tot praktische tips bij het uitrekenen.

Je leert in deze video:

  • Factoren die luchtweerstand beïnvloeden: krijg inzicht in hoe de windsnelheid, luchtdichtheid en de vorm en grootte van objecten de luchtweerstand bepalen. Door deze factoren te begrijpen, wordt het toepassen en onthouden van de formules eenvoudiger.
  • Formule voor luchtweerstand: ontdek hoe je met een specifieke formule de luchtweerstand kunt berekenen.
  • Aerodynamisch ontwerp: zie hoe de vorm van objecten, zoals hogesnelheidstreinen, de luchtweerstand beïnvloedt en waarom bepaalde ontwerpen worden gekozen voor optimale prestaties.