Banner natuurkunde cursus muziekinstrumenten
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Muziekinstrumenten

Ontdek de fascinerende wetenschap achter de klanken van muziekinstrumenten! We onderzoeken hoe staande golven in verschillende instrumenten fundamenteel zijn voor hun toonhoogte en klankkleur. Alles komt aan bod: van de interferentiepatronen in de trillende snaren van een gitaar tot de geluidssnelheid in de oscillerende lucht in een dwarsfluit. Elk detail van het ontwerp van het instrument draagt bij aan het karakteristieke geluid. Deze video leert je hoe je de frequentie van voortgebrachte tonen kunt berekenen aan de hand van de akoestische eigenschappen en afmetingen van een instrument. Ook geven we een verklaring van de unieke klankkleur van elk instrument die door een samenstelling van boventonen wordt gecreëerd.

In deze video leer je:

  • Vorming van staande golven: inzicht in hoe staande golven, voortkomend uit interferentiepatronen, de oorzaak zijn voor het voortbrengen van muzikale klanken in blaas- en snaarinstrumenten.
  • Analyse van grond- en boventonen: instructie over het berekenen van grondtonen en boventonen, gebaseerd op de afmetingen en akoestische eigenschappen van blaas- en snaarinstrumenten en hoe deze bijdragen aan het geluidsspectrum.
  • Geluidsspectrum: verklaring van de unieke klankkleur van instrumenten, zelfs wanneer ze dezelfde noten spelen, door de specifieke combinatie van grond- en boventonen. Dit kunnen we weergeven in een geluidsspectrum.