Banner natuurkunde cursus soortelijke warmte
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

 

In Amsterdam zijn de winters zachter en de zomers koeler vergeleken met Calgary, een stad in Canada. En dat terwijl beide steden vergelijkbare breedtegraden liggen. Dit verschil in klimaat is te wijten aan de grote warmtecapaciteit van de Noordzee. Die heeft een aanzienlijk invloed op het klimaat van Amsterdam en werkt als een soort temperatuurregelaar die extreme weersomstandigheden dempt. Dat is bij Calgary wel ander. Die stad wordt vooral omringt door land, die een veel lagere warmtecapaciteit heeft dan water en dus niet zo een temperatuurregelaar heeft.

De capaciteit van een stof om warmte vast te houden is afhankelijk van de massa en het materiaal. Hiermee kunnen we verklaren waarom brandweerkorpsen water gebruiken om branden te blussen: water vereist veel energie om op te warmen en te verdampen.

In de video leer je meer over de volgende onderwerpen:

  • Warmtecapaciteit berekenen: we duiken samen gedetailleerd in op hoe je de warmtecapaciteit van een stof kunt berekenen, gebruikmakend van de massa en de specifieke warmte. Hierdoor kan je begrijpen hoe verschillende materialen en substanties warmte absorberen en afgeven.
  • Rekenen aan warmte uitwisselingen: je leert hoe je de hoeveelheid warmte die nodig is om een stof een specifiek aantal graden Celsius te laten stijgen, kunt berekenen. Dit gaan we doen aan de hand van praktische voorbeelden. We gaan bijvoorbeeld proberen te bereken hoeveel energie er nodig is om een glas melk te verwarmen in een magnetron.

Cursus Inhoud