boom met appel die valt door zwaartekracht
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Zwaartekracht

Zwaartekracht. Of je het nu leuk vindt of niet: je krijgt er elke dag mee te maken. Of je nu op je bank TV zit te kijken of je je telefoon uit je handen laat glippen: zwaartekracht speelt een cruciale rol in hoe wij de wereld ervaren. Na vandaag begrijp je dat je gewicht niet alleen wordt beïnvloed door je fysieke omvang, maar ook door de locatie op de aarde, of waar dan ook in het universum.

De belangrijkste dingen die je deze aflevering zult leren zijn:

  • Zwaartekracht: de zwaartekracht heeft net zoals elke andere kracht een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. In deze aflevering leer je hoe je deze drie aspecten kun bepalen of berekenen.
  • De valversnelling: de valversnelling ‘g’ bepaalt hoe hard de zwaartekracht aan een bepaalde massa trekt. Verder ontdek je hoe deze waarde verschillend is op diverse planeten.
  • Zwaartepunten: zoals je weet hebben krachten een aangrijpingspunt. De zwaartekracht grijpt aan op het midden van de massa, dit noemen we het zwaartepunt. Na deze aflevering begrijp je hoe de positie van het zwaarte punt samenhangt met de verdeling van de massa in een voorwerp.