gravitatie-energie en ontsnappingssnelheid
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 1,99

Gravitatie-energie

Het lanceren van een raket naar de ruimte is een enorme uitdaging. Een van de grootste hindernissen is de hoeveelheid brandstof die nodig is om de zwaartekracht van de aarde te overwinnen. Ook satellieten hebben hier op een manier mee te maken en dat heeft te maken met de baan waarin de satelliet rond de aarde cirkelt. De gravitatie-energie van deze satelliet is direct gekoppeld aan de afstand tot de aarde. Als de satelliet op een grotere afstand zweeft, neemt zijn gravitatie-energie toe; beweegt hij naar een lagere baan, dan neemt de gravitatie-energie af. De hoeveelheid gravitatie-energie kunnen we berekenen met een formule. Deze formule kunnen we ook gebruiken om te berekenen met welke snelheid een meteoriet uit de ruimte op de oppervlakte van de maan inslaat.

In deze video leer je:

  • Het newtoniaans model voor zwaarte-energie: begrijp hoe zwaarte-energie gedefinieerd is en hoe deze samenhangt met de afstand van de aardkern en het aardoppervlak.
  • De formule voor gravitatie-energie: we laten zien hoe je met de formule voor gravitatie-energie kunt werken. Deze formule is ook handig voor vraagstukken waar verschillende soorten energie een rol spelen, zoals warmte en bewegingsenergie.
  • Het berekenen zwarte gaten: we gaan kijken naar de formule voor ontsnappingsnelheid. Deze formule koppelt de hoeveelheid bewegingsenergie die nodig is om aan de zwaartekracht van een planeet te ontsnappen aan de snelheid die hier dan voor nodig is.
  • De verklaring van zwarte gaten: aan het eind van deze video snap je waarom zelfs licht niet kan ontsnappen aan de enorme zwaartekracht van objecten die we kennen als zwarte gaten.